このブログを検索

2011年10月26日水曜日

移民教育はバカバカしい

実のところ「移民教育はバカバカしい」とオランダ人たちも感じているのだ。

スーパーマーケットの雑誌売り場はいつも素通りなんだけど、ふと立ち止まったところ、De onzin van het inburgeringsexamen(バカバカしい市民化テスト)はという文字が飛び込んできた。

歴史学者Maarten van Rossemの雑誌で、移民教育の特集を組んでいる。(2011年10月ー11月号)

早速買ってみた。辞書をひきひきなので、まだ全部は読んでいないけど、渦中に身をおいていたものとしては、情景が目に浮かぶような臨場感あふれる記事である。


Hou op over inburgeren! (文字をクリックしてください。リンクにとびます)

特集の説明より

Uit het artikel van Erwin Buter en de lange brief van een voormalig docent aan een inburgeringscursus kan maar één conclusie worden getrokken: de inburgering in haar huidige vorm is een rommeltje dat maar beter zo snel mogelijk kan worden afgeschaft. Ze is slachtoffer van de beroerdste effecten van bureaucratie en privatisering gecombineerd.
De inburgeringsexamens stellen niets voor. De daarin gestelde vragen zijn met enige regelmaat ronduit bizar. Het kan ongetwijfeld beter als de overheid eens werkelijk aandacht aan deze zaak zou besteden, maar zij zal dat zeker niet doen.
Onderzoek toonde jaren geleden al aan dat inburgeren veel geld kost en geen significante effecten heeft. In zijn huidige vorm is het kortom nutteloze symboolpolitiek. Maurice Blessing legt in dat verband nog eens overtuigend uit dat de inburgering, of integratie of hoe men dat proces ook wil noemen, ook zonder officiële bemoeienis verrassend goede vorderingen maakt.
Maarten van Rossem

ざっとこんな意味かと思われます。あくまで参考程度にとどめておいてください。(Erwin Buter氏の記事と移民教育にかかわる教師の長文の手紙からいえるのは、現在の移民教育というものは混乱していて、やめてしまったほうがよい。生徒たちは、bureaucracy(官僚制)とprivatization(民営化)が手を組んだ末の悪影響の犠牲者である。テストの内容は意味がないものであって、再検討が必要であっても、政府は今後もこの問題に注意を払うことはないだろう。数年前の調査結果によると、移民教育は金がかかるが意味のないものである。現形は政治パフォーマンスの一環でしかない。・・・・云々)


Maarten van Rossemは、TVにもよく出演していて、辛口批評でなかなかの人気。

Hou op over inburgeren! 記事は、Erwin Buter氏の寄稿によるもの。
興味のある人は購入してみてください。



関連記事

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

►をクリック、投稿が一覧表示されます